Jaha, då small det av med en ny version av Rolex Sea-Dweller såhär lagom till Basel. Nätet har ju imploderat av spekulationer kring en eventuell ny och uppdaterad version av det klassiska dykaruret. Nu är jag inte ens på plats i Basel, men å andra sidan har jag ju slagit vad i en podd om att en ny variant skulle lanseras. Så jag har en gås att plocka här och känner att situationen tarvar några personliga reflektioner.

Rolex Sea-Dweller 126600

Rolex Sea-Dweller , bild från Rolex.com

Att en ny version skulle släppas kändes rätt givet, det är ju i år modellen firar 50 år. Jag ska inte trötta ut er med en komplett historik kring modellen, den intresserade tar med fördel en titt på den utmärkta sidan Double Red Sea Dweller som ger en bra historielektion i vad det handlar om för klocka. Så vi går rakt på sak istället.

Som sagt, att det skulle komma en ny SD var nog att betrakta som en lågoddsare, frågan har ju snarare varit hur den skulle se ut…och nu har vi facit! Det blev en uppbulkad variant med 43mm boett, röd text, bubbla över datumet och det uppdaterade 3235-verket. Komplett specifikation och presentation av modellen hittar ni här.

Utan att ha sett mer än bilder så har jag ändå några reflektioner. Den första är att det är kul med röd text på tavlan. Den andra är att det är mindre kul med datumbubblan och storleken.

Den röda texten känns som en utmärkt passning till modellens historia och kändes dessutom rätt given. Datumbubblan däremot, den går liksom inte riktigt att förklara, jag ska inte ta för hårt och säga att jag tycker att det är fult. För många är just datumbubblan karaktäristisk för just Rolex. Problemet i detta fall är väl snarare att just avsaknaden av datumbubbla har blivit karaktäristiskt för just Sea-Dweller. Rolex, vi har nog ett problem här…

Storleken då? Har den betydelse? Ja, för många. För mig är Rolex synonymt med klockor som inte är över 40mm. Jag erkänner utan omsvep att det fanns en period då jag tyckte att exempelvis Submarinern var för liten med sina 40mm. Men det har gått över, jag gillar iofs stora klockor. Också. Men just då det gäller Rolex så tycker jag personligen att mycket av charmen och perfektionen ligger i att de i stort sett hållit fast vid sina 40mm även om de blivit lite biffigare i takt med att de uppdaterat boetterna.

Det ska ärligt sägas att nya SD’n är vansinnigt fin på Rolex egna bilder (såklart…) men de få bilder jag sett tagna av andra än professionella fotografer så känns den lite mer sådär. För ett antal år sedan så skulle jag jublat som ett barn på julafton över en ny 43mm SD. Nu jublar jag inte. Tvärtom, det känns inte riktigt rätt.

Rolex Sea-Dweller 16600

Rolex 16600

Oavsett så ska det bli intressant att se den live och känna hur den känns. So far så är jag inte övertygad. Nästan så att jag, just idag, känner mig lite extra nöjd med att jag passade på att slå till på en hederlig 16600 från 2009.

Men man vet aldrig, jag har svängt förr och har tappat räkningen på hattar jag tvingats äta upp. Så, vem vet. Om ett år kanske det kommer en kärleksförklaring. Om inte annat så tror jag att den rent kommersiellt sett kan vara en hit. Jag ser logiken från Rolex sida med modellen. Nya Sea-Dwellern kan  mycket väl fylla en lucka för den som gillar submarinern men vill ha något mer stöddigt men inte lika stöddigt som hockeypucken Deepsea…

Vad tycker ni andra? Ös på med åsikter och planlöst tyckande i exempelvis den här tråden på Klocksnack.