Vårt klockmecka, Baselworld, tar mer eller mindre över Basel när den väl är igång, förutom att säkerheten hoppar upp till kod röd så ockuperas flera byggnader på mässområdet av alla klock- och smyckestillverkare. Det vi klockälskare kanske på sin höjd ser i periferi är att Baselworld också är en smyckesmässa. Vi snackar högar med diamanter – fast det är en annan historia.

2016 var sista året för den omtalade byggnaden The Palace. Palatset var en mindre, för att inte säga hemskt liten i förhållande till resten av mässan, byggnad som låg över vägen från huvudingången till Baselworld.
Utställarna i palatset har nu fått flytta in i stora hallarna, och det muntra gänget håller nu till i ett område som heter Les Ateliers.

Vad är The Palace?

The Palace Baselworld

Föreställ dig en mekanisk klocka som endast visar dig tiden med minut- och timvisare. Ok?
Föreställa dig nu den totala motsatsen. Föreställ dig micro-kedjor, vätskor, gummi-legeringar med hemliga recept, dubbel-tourbilloner, lysmassor vars halveringstid får Tritium att skämmas (nåja…).

Det är i palatset du hittade tillverkare som HYT, MB&F, Armin Strom, Urwerk, Arnold & Son, Ressence osv.  Tillverkare som bl.a. gör helt galna skapelser för att de helt enkelt kan. Jag älskar det.

Palatset har som sagt flyttat in bland resten av gänget numera, men när jag besökte Baselworld förra året (2016) fanns det fortfarande kvar. Det var utan tvekan det mest överväldigande jag varit med om under min tid som klockintresserad.

Klockorna i palatset

Jag började fotografera i början, men sedan insåg jag att jag inte skulle orka fotografera alla klockor som fanns där inne. Alla lika fantastiska, vissa mer än andra.

Christophe Claret

En Christophe Claret. Avläses genom kulorna i safirglasrören på sidorna. De förflyttas med hjälp av magneter.

Vi alla känner nog till HYT, klockor som man hundratals gånger sett fladdra förbi på Instagram. Jag trodde jag hade tröttnat på dem, sedan såg jag dem i verkligheten. Otroliga.

HYT HYT HYT

Mitt i galenskapen sprang jag på en välkänd nuna. En kanadensare, numera bosatt i Göteborg – James Thompson, kanske mer känd som Black Badger.

James Thompson - Black Badger

James pysslar med lysmassa. Han gör mycket självlysande ringar av råhäftiga material från t.ex. F1-bilar. Det var något som MB&F nappade på, och tillsammans gjorde de en specialversion av HMX.
Jag fick en trevlig pratstund och även klämma på hans helt unika HMX – Artist’s Proof.

MB&F HMX Artist's proof

James 1/1-version av den redan limiterade HMX.

Jag är kluven till att de nu flyttat in i mässan. Jag gillade The Palace, det var som en lounge – ett ställe att pusta ut på efter att ha sprungit runt i de stora salarna hela dagen. Samtidigt förtjänar de här tillverkarna mer exponering än att trängas ihop i The Palace, så jag är övertygad om att det är en positiv utveckling.

Om du någon gång tar dig ner till Baselworld (och det tycker jag att du ska göra), missa absolut inte Les Ateliers.

 

/David