Born to dare!

Den texten möter besökaren på tudorwatch.com. Känns inte som att Tudors designavdelning gått in på sin egen webb på ett tag när man samtidigt lanserar FYRA nya varianter av en klocka man redan förra Basel World återanvände i överkant. Nästan. Eller så har de gjort det, surfat in på webben och tänkt: Vågar vi? Vågar vi verkligen krama ur fler modeller av Black Bay? Ja, det vågar vi säger någon då. Hur många, frågar någon annan, fem? Nä, det räcker med fyra, svarar en tredje.

Det här känns jobbigt! Jobbigt därför att jag i grunden är en stor vän av Tudor, jag äger tre stycken (en North Flag, en vintage Ranger och en vintage Submariner), och jobbigt därför att jag in i det sista hoppades att man inte skulle släppa en enda variant till av Black Bay. Men det blev inte så. Tyvärr. Och nu vet jag inte vad jag ska tycka om Tudor längre. Har Tudor blivit som Omega, som släpper tusen miljarder limiterade varianter av sin älskade Speedmaster? Det får vi verkligen inte hoppas!

Är det kört nu?

Tycker jag att de nya varianterna av Black Bay är fula? Nej, inte direkt. Ja, jo, kanske kronografen, den är ju inte direkt supersnygg med snöflingor och subdials som lirar dåligt ihop. Men det är egentligen inte utseendet som retar mig utan den lathet (ja du läste rätt, lathet) det signalerar från Tudor när man mjölkar ur allt man kan från en modell som sålt väldigt bra. Det är lite som när artister släpper ett samlingsalbum för att stålarna börjar ta slut lika fort som motivationen och fantasin att skriva nytt.

Tudor ranger, vintage myspys på behörigt avstånd från Black Bay.

Tudor ranger, vintage som sig bör. Det var bättre förr. Åtminstone enligt vissa.

Eller är det som, jag tror det var krämbulle på KS skrev, att de bästa klockorna redan är designade? Ja, kanske! Och vem kan säga annat än att vintagepjäsen här intill är snygg och har en design helt på egna meriter?

Vad hade jag hoppats på då? Jag vet inte, egentligen. Kanske något helt nytt, en ny dykare i stål eller en kanske en kronografvariant av North Flag? För att återknyta till rubriken och Tudors egen webb kanske jag hade velat se att de tog ut svängarna lite mer än att satsa på säkra kort, så att säga. För det måste man väl ändå säga att Black Bay är, ett säkert kort alltså.

Men, säger vän av ordning, släppte inte Tudor en ny modell till? Jo, det gjorde de, Tudor Clair de Rose. Men det är en damklocka och nog för att jag har tändstickor till handleder men gränsen går vid en damklocka.

Clair de Rose

Men kanske man skulle ändå…

/Mr Chance