Baselworld 2017 är avrundat och vi är hemma igen efter några hektiska dagar i Basel. Något som nog inte undgått er som följt min och Molles resetråd på Klocksnack.

Vi har massor av intryck att sortera och i väntan på ett lite längre inlägg om Seiko och det vi fick se vid vårt möte med dem i Basel så kommer här en liten reflektion kring varumärket Seiko och riktningen det tagit efter Basel.

För mig, som dedikerad entusiast av klockor ”Made in Japan” var den största nyheten under Baselworld att Grand SEIKO och SEIKO nu separeras från varandra som märken. Det tydligaste resultatet av denna separering är att det nu enbart står Grand SEIKO på modeller från Grand SEIKO, inte både SEIKO och Grand SEIKO som det stod tidigare.

Grand Seiko

Samtliga modeller i sortimentet verkar få denna uppdatering, vilket de visade under Baselworld genom att exempelvis ställa ut SBGA011 AKA Snowflake samt den numera klassiska SBGA029 med de nya tavlorna.

För att fira denna nystart av Grand SEIKO lanseras tre nya limiterade Heritage-modeller av den första klockmodellen lanserad av Grand SEIKO 1960. Dessa kommer med manuellt urverk och boetten är 38mm exklusive krona, alltså något större än de ursprungliga modellerna.

Som komplement till dessa modeller lanserades även en titanmodell med lite annat utseende, i ett nytt titanmaterial, även den limiterad.

Grand Seiko

Grand SEIKO lanserar även sina första mekaniska dykarklockor i två olika färger. Båda har hi-beat urverk och är professionella dykarklockor vilket för dessa modeller innebär att de är heliumtäta och vattenresistenta till 600m. Boetterna är tillverkade i titan och mäter 46,9mm exklusive krona.

Grand Seiko

Den blåtavlade limiterade modellen SBGH257 kommer att ha ett svenskt listpris på 125 000kr medan modellen med svart tavla, SBGH255 kommer att få ett listpris på 120 000kr.

Utöver modellerna ovan lanserade även Grand SEIKO två olika keramiska kronografklockor med Spring drive-urverk.

Det blir spännande att se vad denna omorganisering kommer att leda till för nya modeller från Grand SEIKO.

/Yonsson