Invenit et fecit är den slogan som varumärket, eller personen, Francois Paul Journe går under. Det är Latin och betyder kort och gott ”Han uppfann den och han gjorde den”. Något som återspeglas mycket i den lilla independent-tillverkaren som är temat för dagens inlägg.

Oerhört mycket finns att skriva om denna man och varumärke men låt oss börja med en historisk tillbakablick. Unge herr Francois tar år 1976 examen från urmakarskolan Ecole d´Horologerie de Paris och redan året efter det inleder han att arbeta för sin farbror Michel Journe som har ett litet urmakeri i Paris. Francois var redan tidigt fascinerad av de klockor med tourbillon han fått chans att se hos sin farbror, men hade likt de flesta inte råd att införskaffa sig en egen. Detta ledde till att han ägnade 5 år av sin tid med att själv utveckla en egen tourbillon. Detta fickur som blev klart år 1982 är fortfarande en del av hans samling, och likt de klockor hans varumärke tillverkar idag var allt gjort in-house.

FP Journe

FP Journe

F.P Journes första tourbillon jämte den klocka som markerade 30år jubileet för den. Tydligt hur man inkorporerat den gamla tavel-leyouten i deras moderna boett på jubileumsutgåvan. (Bilder: FP Journe)

FP Journe

Första armbandsuret, 1991. (Bild: Hoodinke)

1985, tre år efter slutförandet av sin första tourbillon, beslutar sig Francois Paul Journe att till slut starta ett eget urmakeri i Frankrike – specialiserat på att göra så kallade made-to-order klockor åt samlare. Under de kommande åren utvecklar han flera fickur efter sina kunders olika önskemål och specifikationer för att sedan år 1991 färdigställa sitt första armbandsur.

Under Baselworld 1999 lanserar han för första gången en egen kollektion klockor under varumärket F.P Journe, Invenit et Fecit och det är där varumärket, som vi känner till det idag, tar fart på riktigt.

Ett återkommande ord man lägger märke till när man läser om och ser bilder på F.P Journes klockor är Rementoire. En rementoire (en typ av constant force device) som används flitigt av FP Journe kan tekniskt sett liknas vid en damm som kontrollerar flödet av vatten samtidigt som den ger energi till en turbin. Mer konkret i detta fall så reglerar den kraften från balansen för att bidra till en mer stabil gång.

Dagens klockor

F.P.Journes nuvarande kollektion är indelad i fyra huvudfamlijer:

Souverain Collection, Octa Collection, Linesport Collection samt Elegante Collection. Utöver dessa har de även en uppsättning ‘jewellery pieces’, ‘boutique editions’ samt ‘limited editions’. Inget främmande för den inbitne klocksnackaren alltså.

I princip samtliga av deras klockor i produktion är förslutna i en väldigt typisk boettform förutom serien Elegante och Vagabonage som är mer tonneu-formade. Deras klockor görs i princip uteslutande i antingen roséguld eller platina (Francois ska enligt källor vara starkt emot användandet av vitguld).

I övrigt så görs tre av de mer utstående klockorna i tre andra lite mer sällan förekommande material.  Dessa är nämligen den, av Hodinkee kända, Chronometre Bleu i tantal, Linesport Centigraphe som är tillverkad helt i aluminium och Élégante 48 i titanium.

Fp Journe

Sports Centigraphe i aluminum (Bild FP Journe)

FP Journe

Élégante i titan (Bild: FP Journe)

En annan relativt unik aspekt i de klockor varumärket tillverkar är att i princip samtliga av deras urverk är för hand gjorda i 18 karat guld. Detta framkommer kanske tydligast när man studerar baksidan på deras modeller i vitmetall så som till exempel Chronometré Bleu.

FP Journe

Chronometré Bleu (Bild: FP Journe)

Chronometré bleu i tantal där man från baksidan tydligt kan se kontrasterna mellan boettmaterialets färg och det manuella urverket i roséguld.

FP Journe

Chronometré Bleu urverk i roséguld. (Bild: Hoodinke)

Hur kommer det att gå för F.P. Journe?

Frågan som många ställer sig är hur dessa nyare tillverkare (läs F.P. Journe, Laurent Ferrier etc.) kommer att hålla sig långsiktigt? I just detta fall är det så oerhört starkt förknippat med mannen bakom vilket gör vissa skeptiska till huruvida det kommer leva vidare efter Francois Paul Journes bortgång.

Efter att ha läst en stor uppsättning artiklar, blogginlägg och paketöppningar om varumärket och dess klockor så inser jag att mycket av deras framgång ligger i just i mannen bakom. Folk utrycker att man köper in sig i en människas idé och inte ett varumärke. Man köper en del av mannen F.P. Journe och hans vision om hur en klocka ska vara.

Själv tror jag att F.P Journe har goda förutsättningar för att klara sig även långsiktigt även utan dess skapare vid rodret. De är utmärkande inte bara i design men även i deras filosofi. De har lyckats skapa ett eget formspråk och en redan trogen kundbas. De har en boettform, taveldesign och många andra detaljer som är återkommande i princip samtliga av deras klockor – vilket de, om det förvaltas vidare på rätt vis, kommer ha goda förutsättningar att leva vidare på.

Det är viktigt att de fortsätter att utmärka sig på det sätt de gör i dagsläget med att vara till synes kompromisslösa när det kommer till hur de bygger sina ur och bibehålla sin relativt låga produktion. Om de lyckas med detta, så tror jag att de är kvar för att stanna.

Tips för de som vill lära sig med om Francois Paul Journe så rekommenderas givetvis varumärkets hemsida:

http://www.fpjourne.com/

Se denna youtube-dokumentär:

Följ instagramprofilen och F.P.J fanboy: thejourneguy

/Viggo